انواع پروتز دندان را بشناسید!
از انواع پروتز دندان می توان به منظور جایگزینی جهت پر کردن جای خالی دندان های از دست رفته استفاده کرد. در واقع پروتز دندان برای افرادی که دندانهایی شکسته، تخریب شده یا از بین رفته دارند، امکان بازگشت به یک لبخند طبیعی را فراهم خواهد کرد.
انواع مختلفی از پروتزهای دندانی وجود دارد که شامل پروتز ثابت، پروتز متحرک و همینطور ایمپلنت ها می شوند که در این مقاله به طور کامل آن ها را بررسی خواهیم کرد.
برای انتخاب نوع پروتز دندانی مناسب، باید شرایط و نیازهای خود را در نظر گرفته و حتما با یک دندانپزشک حرفهای در این زمینه مشورت نمایید.
معرفی انواع پروتز دندان
همانطور که در بالا ذکر کردیم، انواع پروتز دندان شامل پروتز ثابت، پروتز متحرک و ایمپلنت ها یا پروتز کامل می شود که در این بخش به طور کامل بررسی می کنیم.
✅ پروتز ثابت دندان
بیشترین شهرت از این نوع پروتز دندان متعلق به روکش دندان است، به این معنا که این نوع از پروتز بیشترین استفاده را در عموم مردم دارد و از نظر هزینه نیز نسبت به دو مورد دیگر از هزینه کمتری برخوردار است.
از انواع پروتز دندان ثابت می توان از روکش ثابت دندانی و بریج دندان نام برد. روکش دندان ثابت در مواقعی کاردبرد دارد که بنیان دندان ضعیف شده و یا به علل مختلف زیبایی خود را از دست داده باشد. در این صورت می توان از روکش دندان ثابت در جهت درمان این موارد بهره برد. در روش بریج دندان که نوع دیگری از روکش دندان ثابت است بیمار یک دندان و یا چند دندان خود را از دست داده که در این صورت می توان با استفاده از بریج دندان بین دندان های باقی مانده و دندان از دست رفته پلی ایجاد کرد تا فضای خالی بین دندان ها پر شود. این روش علاوه بر راحت تر کردن مکانیزم جویدن غذا زیبایی لبخند بیماران را نیز به آن ها برگرداند.
✅ پروتز دندان متحرک
زمانی که دندانپزشک این تشخیص را دهد که استفاده از پروتز دندان ثابت برای بیمار امکان پذیر نیست، از این روش برای جایگزینی دندان استفاده خواهد کرد، که این نوع از پروتز نیز دارای انواعی بوده که در ذیل به آن اشاره می کنیم:
- پروتز دندانی پارسیل ( دندان تکه ای ، جزئی)
- پروتز دندان پارسیل تمام اکریل (فیلیپ)
- پروتز دندان کرم کبالت (برای افراد فاقد دندان و یا نبود دندان پایه برای پروتز ثابت)
- پروتز اور دنچر
- پروتز ترکیبی
- پروتز کامل دندان (دست دندان)
در ادامه در مورد هرکدام از این پروتزهای متحرک توضیح مختصری را ارائه خواهیم داد.
پروتز دندانی پارسیل
پروتز دندان پارسیل یک نوع از پروتز است که برای جایگزین کردن یک یا چند دندان از دست رفته استفاده میشود. این پروتزها به نسبت پروتزهای کامل دندانی کوچکتر بوده و همینطور قابل حرکت هستند و به دندانهای باقیمانده در دهان متصل میشوند.
این نوع از پروتزها به طور معمول از موادی مانند آکریلیک، کامپوزیت یا آلیاژهای فلزی مانند کرومکبالت تهیه میشود.
پروتز دندان پارسیل تمام اکریل
پروتز دندان پارسیل تمام اکریل، از مواد آکریلیک ساخته شده و این نوع پروتز عموماً برای جایگزینی چندین دندان از دست رفته استفاده میشود.
در صورت نیاز به تعویض دندانهای مصنوعی یا تغییرات در دندانهای باقیمانده، این نوع پروتزها قابل تعویض هستند و این مورد یکی از مزیت های این نوع از پروتز است.
همچنین بهتر است بدانید پروتز دندان پارسیل تمام اکریل قابلیت استفاده برای مدت طولانیتر نسبت به پروتزهایی مانند پروتزهای فلزی دارد و به همین دلیل نیاز به مراقبت دقیق از پروتز و بهداشت دهان و دندانی دارد.
پروتز دندان کرم کبالت
پروتز دندان کروم-کبالت از آلیاژ فلزی کروم-کبالت ساخته شده و آلیاژ کروم-کبالت دارای استحکام و مقاومت فوق العاده ای است و به راحتی در مقابل فشارها و ضربات دوام می آورد این ویژگی باعث شده که این نوع پروتز دندانی برای استفاده بسیار مناسب باشد.
پروتز اوردنچر
پروتز اوردنچر معمولاً بر روی دندانهای عقل و دندانهایی که هنوز در دهان باقی ماندهاند، نصب میشود. این نوع از پروتز با استفاده از مهرهها، پیچها و … به دندانهای باقیمانده متصل خواهد شد.
از جمله مزیت های این نوع پروتز می توان به حفظ استخوان فک اشاره کرد. در واقع با نصب پروتز اوردنچر و اتصال آن به دندانهای باقیمانده، استخوان فک را میتوان حفظ کرده و این به معنای حفظ اندازه و شکل استخوان فک است که به ظاهر و عملکرد پروتز کمک خواهد کرد.
پروتز ترکیبی
پروتز ترکیبی از ترکیبی از دو روش پروتز به عنوان مثال پروتز ثابت و پروتز متحرک استفاده می کند. این پروتز معمولاً برای جایگزینی دندانهای از دست رفته و ایجاد یک لبخند طبیعی و کامل استفاده میشود.
پروتز ترکیبی شامل دو بخش اصلی پروتز ثابت که به صورت دائمی در دهان قرار می گیرد و پروتز متحرک که قابل حرکت و قابل خارج کردن است تشکیل شده است.
از مزیت های این روش می توان به حداقل رساندن زمان و هزینه اشاره کرد.
پروتز کامل دندان
این پروتز با استفاده از یک پلاستیک خاص به نام آکریلیک ساخته شده و معمولاً به عنوان یک جفت پروتز (پروتز بالا و پروتز پایین) استفاده میشود تا دندانهای بالا و پایین را همزمان جایگزین کند و به بیمار توانایی جویدن و گفتگو را بازگرداند.
✅ پروتز ایمپلنت
در این روش از پروتز دندان، که به نسبت پروتز دندان کامل و یا دست دندان هزینه بیشتری دارد به منظور کاشت دندان در فک استفاده می شود. ایمپلنت دندان پایه فلزی ای است که در فک بیمار کاشته شده و دندان مصنوعی روی آن سوار می شود. باید توجه داشته باشد که کاشت ایمپلنت می تواند در مطب انجام شود، اما اگر بیمار به پیوند استخوان احتیاج داشته باشد باید توسط متخصص فک و صورت ابتدا پیوند انجام شده و در مرحله بعد کاشت ایمپلت نهایی شود.
هزینه انواع پروتز دندان
همانطور که در سطر های بالاتر خواندید پروتز دندان دارای انواع و اقسام گوناگونی است و هر یک از این انواع دارای هزینه های مخصوص خود است، مضاف بر اینکه این خدمات توسط دندانپزشکان مختلف و با تجهیزات مختلف صورت می گیرد، لذا می تواند هزینه های متغییر را نیز به دنبال داشته باشد. شما می توانید با تحقیق درباره بهترین دندانپزشک در تهران، تمامی این خدمات را به بهترین شکل دریافت کنید.
در نهایت…
انواع پروتز دندان امروزه برای جایگزینی دندان های از دست رفته وجود دارد که هر کدام از آن ها با توجه به شرایط و نیاز افراد با صلاحدید دندانپزشک متخصص انتخاب خواهد شد. در این مقاله به طور کامل در مورد انواع پروتزها و مزیت های آن ها صحبت کردیم، امیدواریم که مفید واقع شده باشد.