info@drnedahadi.com 26702787 -22869840- (021)

ایمپلنت دندان چه کاربرد و مزایایی دارد؟

ایمپلنت، پایه ای است از جنس تیتانیوم که جایگزین ریشه دندان می شود، در داخل استخوان فک جا می گیرد و از دندان محافظت می کند. ایمپلنت دندان، درمان بسیار ایمنی است و می توان گفت که بعد از درمان، ظاهر طبیعی دندان ها حفظ می شود و در صورتی که فرد مراقبت های لازم را رعایت کند، دوام و ماندگاری طولانی مدتی خواهد داشت. ایمپلنت دندان، در صورت مراجعه به بهترین داندانپزشک ایمپلنت دندان که بتواند آن را به خوبی جایگذاری کند، ماندگاری چند ساله خواهد داشت. امروزه با توجه به پیشرفت های دندانپزشکی در دنیا، دیگر بیماران نگران دندان های از دست رفته خود نیستند و به کمک کاشت ایمپلنت، می توانند دندان هایی مانند دندان طبیعی خود به صورت ثابت و دائمی داشته باشند. ایمپلنت را می توان برای چندین دندان انجام داد. با توجه به وضعیت استخوان فک، امکان انجام ایمپلنت برای دندان هایی که افتاده اند نیز وجود دارد. دندانپزشک با بررسی دندان ها و استخوان های فک، تعداد ایمپلنت مورد نیاز را مشخص می کند. در صورتی که شرایط برای انجام ایمپلنت مهیا نباشد، امکان این کار بدون گرافت استخوان به محل مورد نظر امکان پذیر نمی باشد.

ایمپلنت دندان چیست؟

ایمپلنت دندان (implant)، نوعی پروتز کاشتنی می باشد که جایگزین دندان های از دست رفته می شود. اپمپلنت در واقع یک پایه تیتانیومی یا گاهی اوقات زیرکونیا می باشد که در زیر لثه و داخل استخوان فک جایگذاری می شود تا مانند ریشه دندان عمل کرده و روکش دندان یا دندان مصنوعی را در جای خود ثابت و مستحکم نگه دارد. ایمپلنت دندان که امروزه بسیار رایج است، ظاهری شبیه به پیچ دارد و داخل سوراخی که در استخوان فک ایجاد می شود، قرار می گیرد تا ظرف چند ماه به استخوان فک جوش بخورد. جنس ایمپلنت دندان از تیتانیوم خالص است که با بدن سازگاری کامل دارد و بهترین جایگزین برای دندان های از دست رفته است. از ایمپلنت دندان هم می توان برای ثابت کردن دندان های مصنوعی و هم یک دندان تکی استفاده کرد. نکته بسیار مهم و قابل توجه در مورد ایمپلنت دندان این است که اگر در فک به طور صحیح از آن استفاده شود، ماندگاری بالایی خواهد داشت. ایمپلنت ها پایه های فلزی هستند که به صورت آلیاژهایی فلزاتی مثل تیتانیوم ساخته می شوند. این پایه ها با سیستم ایمنی بدن انسان کاملا سازگاز بوده و امروز جایگزین مطمئنی برای دندان های طبیعی انسان شناخته می شوند. این پایه های تیتانیومی توسط دندانپزشک ها در داخل فک پایین یا بالای بیماران کاشته می شوند و سپس قسمت تاج و روکش دندان که جداگانه ساخته می شوند، روی آن قرار می گیرد. این کار 3 تا 6 ماه زمان لازم دارد تا پایه جذب استخوان فک شود.

ایمپلنت جراحی سرپایی است و طی مراحل زیر انجام می شود:

  • حذف دندان آسیب دیده
  • آماده سازی استخوان فک برای جراحی، که یک مرحله آن می تواند شامل گرافت استخوان باشد
  • قرار دادن ایمپلنت بعد از التیام فک
  • پشت سر گذاشتن دوره نقاهت و بهبودی
  • تهیه قالب از دندان ها و استخوان فک، جهت قرار دادن دندان های نهایی

تمامی مراحل گفته شده چند ماه طول می کشد، آن هم به دلیل التیام کامل بافت های نرم دندان و رشد استخوان های جدید در فک.

انواع مختلف ایمپلنت دندان

  • ایمپلنت های داخل استخوان : این دسته از معروف ترین نوع ایمپلنت ها هستند که به صورت یک پیچ می باشند که داخل استخوان قرار می گیرند.
  • ایمپلنت های ساب پریوستیال : در صورتی که تحلیل شدید استخوان فک پایین صورت گرفته باشد، از این ایمپلنت استفاده می شود و به صورت سازه ای است که روی فک پایین و زیر لثه قرار می گیرد، سپس ساختار پروتزی روی آن سوار می شود.
  • ایمپلنت های زایگوماتیک : در تحلیل شدید استخوان های فک بالا یک ساختار فلزی به استخوان گونه پیچ می شود.

کاربرد های ایمپلنت

  • به دلیل استحکام و ثبات ایمپلنت از آن به عنوان تکیه گاه دندان مصنوعی استفاده می شود.
  • برای افرادی که دندان های خود را به علت پوسیدگی یا بیماری های لثه از دست داده اند مناسب می باشد.
  • جایگزین مناسبی برای دندان طبیعی است.

 ایمپلنت های دندان تا چه مدت دوام دارند؟

دوام-ایمپلنت-دندان

در صورت مراقبت مناسب و انجام چکاب های منظم دندانپزشکی، مدت زمان ایمپلنت دندان افزایش پیدا می کند و احتمالا ایمپلنت تا آخر عمر دچار مشکلی نشود. معمولا نیازی به تعویض خود ایمپلنت ها وجود ندارد، اما طول عمر روکش دندان که بر پایه ایمپلنت نصب شده است 10 تا 15 سال برآورد می شود که بسته به بهداشت دهان و برنامه غذایی بیمار ممکن است کمتر یا بیشتر شود.

دلایل انجام ایمپلنت دندان

ایمپلنت در داخل استخوان فک قرار می گیرد، یعنی در ریشه دندان و از آن جایی که مواد تیتانیومی هستند هیچ گونه لغزشی را ایجاد نمی کنند. در کل، ایمپلنت در موارد زیر انجام می شود:

  • از دست دادن یک دندان و یا بیشتر
  • داشتن استخوان فک قوی جهت فیکس شدن ایمپلنت
  • داشتن بافت دهانی سالم
  • عدم ابتلا به شرایط پزشکی خاص
  • عدم تمایل به استفاده از دندان مصنوعی

مزایای ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان مزایای مختلفی برای بیماران دارد. این روش نسبت به شیوه های گذشته قابلیت هایی دارد که به واسطه آنها بسیار مرود استقبال قرار می گیرید. از جمله مزایای کاشت ایمپلنت می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بهبود ظاهر دندان ها. از آن جایی که ایمپلنت به استخوان جوش داده می شود، نتایج دائمی را نیز به همراه خواهد داشت.
  • با درمان ایمپلنت، دندان های دیگر قربانی جایگزینی دندان های از دست رفته نمی شوند.
  • بهبود گفتار. در صورتی که دندان ها ساختار و آرایش منظمی نداشته باشند، احتمال لغزیدن دندان ها بر روی هم و اشتباه ادا کردن جملات بیشتر خواهد بود. با انجام ایمپلنت، دیگر نگران چنین موردی نخواهید بود.
  • تسهیل جویدن. استفاده از دندان مصنوعی معمولا مشکلاتی را برای جویدن به وجود می آورد. اما ایمپلنت، همان دندان طبیعی است و به همین خاطر هیچ مشکلی هنگام جویدن ایجاد نخواهند کرد.
  • معمولا طول عمر ایمپلنت دندان از سایر روش های درمانی مشابه طولانی تر است و در صورت از دست رفتن ایمپلنت، امکان جایگزینی مجدد وجود خواهد داشت.
  • بالا رفتن سطح اعتماد به نفس. ایمپلنت، لبخند زیبا را به شما بر می گرداند و شما نیز احساس بهتری خواهید داشت.
  • بهبود سلامت دهان و دندان. با انجام ایمپلنت، نیازی به حذف و کشیدن سایر دندان ها نمی باشد و دندان های کناری نیز سالم باقی می مانند. به همین خاطر، با انجام ایمپلنت به سلامت دهان و دندان نیز کمک می شود.
  • ماندگاری بالا به خصوص اگر از آن ها مراقبت شود.
  • قرار دادن ایمپلنت در جای خود، کار آسانی است و از آن جایی که با بی حسی انجام می شود، بیمار هیچ گونه دردی را احساس نخواهد کرد. تنها ممکن است بعد از پایان جراحی کمی احساس درد و ناراحتی داشته باشد، به همین خاطر داروهای مسکن برای فرد در نظر گرفته می شود تا در منزل مصرف کند.
  • پایه ایمپلنت مانند ریشه دندان داخل استخوان قرار گرفته و استخوان فک به علت ساپورت توسط ایمپلنت تحلیل نمی رود. بنابراین فرم صورت، کمتر دستخوش تغییرات ناشی از از دست دادن دندان می شود.

مراحل کاشت ایمپلنت دندان

ابتدا دندانپزشک معاینات کلی را انجام می دهد تا شرایط بیمار بررسی شود. سابقه پزشکی و دندانپزشکی بیمار دریافت می شود تا اطمینان حاصل شود که مشکل یا مانعی برای کاشت ایمپلنت وجود ندارد. عکس پرتوی ایکس از فک و دندان ها گرفته می شود تا موقعیت دقیق ساختارهای زیرین مانند عصب ها و همچنین حجم و تراکم استخوان فک بررسی شود و محل کاشت ایمپلنت به طور دقیق تعیین شود. بعد از آن در صورت لزوم، پیوند استخوان انجام می شود تا بخش مستحکمی برای پشتیبانی ایمپلنت ایجاد شود. در نهایت پایه ایمپلنت در داخل استخوان فک جایگذاری می شود و پس از چندین ماه که ایمپلنت فک جوش خورد، پروتز مصنوعی جایگزین دندان روی ایمپلنت نصب می شود. مراحل ایمپلنت دندان عبارتند از :

مرحله اول ( معاینه)

در ابتدا دندانپزشک با معاینه دندان و لثه بیمار می تواند بهترین درمان را انتخاب کند. در این مرحله محل کاشت ایمپلنت و وضعیت دندان های دیگر مشخص می شود، به این منظور معاینه تا سه مرتبه انجام می شود.

مرحله دوم ( پیوند استخوان )

در صورتی که دندانپزشک تشخیص دهد که قبل از ایمپلنت باید پیوند استخوان داشته باشید، می بایست برای آن آماده شوید. حدود 4 تا 12 ماه طول می کشد که استخوان فک برای دریافت ایمپلنت آماده شود.در این زمان استخوان نیز پیوند خواهد خورد.

مرحله سوم ( قرار دادن ایمپلنت )

پس از سپری شدن دوره نقاهت بعد از پیوند استخوان، برای کاشت ایمپلنت آماده می شوید. در این مرحله پیچ فلزی به نام فیکسچردر استخوان فک قرار گرفته، که حکم تکیه گاه ایمپلنت را ایفا می کند. در این مرحله بیمار بیهوش بوده و از روند درمان اطلاعی نخواهد داشت. بعد از اینکه کاشت ایمپلنت انجام شد به مدت 5 ماه برای فک پایین و به مدت 7 مه برای فک بالا احتیاج است که ایمپلنت در فک قرار گیرد.

مرحله چهارم( تاج موقت )

در این مرحله که آخرین مرحله برای ایمپلنت دندان است، پروتز برای قرار گرفتن روی فیکسچر ساخته می شود که می تواند به صورت محرک و یا به صورت ثابت باشد.

 

برای شروع مراحل ایمپلنت دندان، ابتدا با استفاده از بی حسی موضعی دهان بی حس می شود تا بیمار حین درمان دردی احساس نکند. سپس با استفاده از دریل دندانپزشکی، سوراخی متناسب با ابعاد پایه ایمپلنت در داخل استخوان فک ایجاد می شود. پایه ایمپلنت در داخل سوراخ قرار می گیرد و بر روی آن پیچ درپوش نصب می شود تا سوراخ ایمپلنت بسته شود. سپس لثه روی ایمپلنت را پوشانده و بخیه می شود. بعد از چند ماه که فرآیند یکپارچگی استخوان پشت سر گذاشته شد، مجددا طی عمل جراحی ساده ای، لثه روی ایمپلنت برش می خورد. بعد از اینکه دندانپزشک به ایمپلنت دسترسی پیدا کرد، پیچ درپوش را باز کرده و هیلینگ اباتمنت را بر پایه ایمپلنت پیچ می کند. نوع ابتمنت بر اساس عواملی مانند شرایط دندان های مجاور، محل کاشت دندان و استخوان فک انتخاب می شود. بعد از مدتی که لثه پیرامون اباتمنت را گرفت، روکش دندان به اباتمنت متصل می شود. اتصال روکش به اباتمنت ممکن است به واسطه پیچ یا چسب باشد.

 

مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان

انجام این جراحی با وجود نتایج مفیدی که برای بیماران دارد، برای موفقیت کامل آن به مراقبت هایی پس از کاشت آن نیاز دارد تا کار درمان به خوبی به نتیجه برسد. پس از کاشت ایمپلنت دندان، باید مسکن مصرف کرد که جهت کنترل درد و ناراحتی های ناشی از عمل جراحی کاشت ایمپلنت کاربرد دارد. دندانپزشک، دستورالعمل ها و مراقبت های لازم مورد نیاز بعد از ایمپلنت را به بیمار ارائه می دهد تا به صورت دقیق انجام شود. در صورت مواجهه با خونریزی غیرطبیعی، علائم عفونت یا درد غیر قابل کنترل باید فورا با دندانپزشک تماس گرفت. مدت زمان لازم برای بهبودی با توجه به شرایط دهان و دندان ها و همچنین روش درمان دندانپزشک، متفاوت است. ممکن است برای بهبود روند مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان، دندانپزشک با تجویز آنتی بیوتیک و دهانشویه ضد عفونی کننده، از بیمار بخواهد تا خطر ضد عفونی شدن را کاهش دهد. از مراقبت های بعد از ایمپلنت می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

– تا 8 ساعت بعد از انجام جراحی ایمپلنت از شستشوی دهان خودداری کنید.
– بهتر است به مدت یک روز از مسواک کردن ناحیه اطراف کاشت ایمپلنت خودداری کنید.
– توصیه می شود برای شستشوی دهان روز بعد از جراحی، از دهان شویه استفاده شود. محلول موثر برای شستن دهان روز بعد از جراحی، کلرهگزیدین است که باید روز سه بار انجام شود. در روزهای بعدی این کار یکبار در روز انجام شود.
– تا زمان کشیدن بخیه های جراحی روزانه چند بار با محلول نرمال سالین دهانتان را بشویید.
– فراموش نکنید تف کردن مکرر باعث تشدید خونریزی محل جراحی می شود، پس آب دهانتان را قورت دهید و سعی نکنید آن را به بیرون تخلیه کنید.
– بعد از این جراحی تورم ناحیه کاشت ایمپلنت تا سه روز طبیعی است و بعد به مرور کم می شود. برای کاهش تورم تا 5 ساعت از کمپرس یخ استفاده کنید. به این صورت که 10 دقیقه کیسه یخ را روی صورت کمپرس کنید و 5 دقیقه آن را بردارید تا بافت های صورت استراحت کنند.
– بعد از جراحی کبودی و کمی بی حسی و خونریزی دهان طبیعی است. در صورتی که خونریزی وجود داشت یک گاز استریل کوچک را روی محل زخم قرار دهید و فشار دهید.
– بعد از جراحی نوشیدن مایعات خنک خوب است، ولی تا 24 از جویدن غذا خودداری کنید.
– بعد از انجام جراحی داروهای تجویز شده را طبق نسخه پزشک مصرف کنید و در صورت صلاحدید پزشکتان از مسواک مخصوص استفاده کنید.

توجه داشته باشید که کاشت ایمپلنت دندان از خدمات دندانپزشکی بسیار حساس است، بنابراین مراجعه به بهترین دکتر ایمپلنت دندان الزلمی است.

هزینه ایمپلنت دندان

در برآورد هزینه ایمپلنت دندان عوامل مختلفی دخیل هستند از جمله پیچیدگی مشکل درمانی، تعداد دندان هایی که نیاز به ایمپلنت دارند، دفعات مراجعه به دندانپزشک، عکس پرتوی ایکس، تجهیزات مورد استفاده، تخصص دندانپزشک و تجهیزات مورد استفاده. در برخی مواقع به علت مشکلاتی مانند عفونت لثه ممکن است نیاز به درمان های جانبی وجود داشته باشد که این امر سبب افزایش هزینه درمان می شود. همچنین در صورتی که حجم و تراکم استخوان فک برای پشتیبانی ایمپلنت کافی نباشد، نیاز به پیوند استخوان وجود دارد که هزینه آن جداگانه محاسبه می شود. جنس ایمپلنت تاثیر مهمی در تعیین هزینه درمان دارد.

چند نوبت جراحی برای ایمپلنت دندان لازم است؟

بنا به تشخیص دندانپزشک برای ایمپلنت دندان می تواند از جراحی 1 تا 2 مرحله ای استفاده کند.
در ادامه به مراحل جراحی برای ایمپلنت دندان خواهیم پرداخت:

مرحله اول جراحی

در جراحی ابتدایی ممکن است روی لثه پوشانده نشده و بخشی از ایمپلنت در خارج از لثه قرار گیرد، در این صورت میله ای روی ایمپلنت ایجاد شده تا بتوان تاج ایمپلنت را روی آن قرار داد.

جراحی دو مرحله ای

در مواقعی دندانپزشک ایمپلت دندانی را زیر لثه قرار می دهد، تا لثه روی آن را به طور کامل بپوشاند. بعد از مدتی که لثه التیام یافت آن را کنار زده و بعد پیچ موقتی را در آن قرار می دهد. تا زمان ساخت تاج دندان بیماران می توانند از پروتز موقت استفاده کنند. باید توجه داشته باشید که هنگام خواب باید پروتز را از دهان خارج کنید.

چه کسانی نمی توانند از ایمپلنت دندان استفاده کنند؟

 

 

افرادی که دخانیات مصرف می کنند.
افرادی که دارای بیماری خود ایمنی هستند.
افرادی که از پرتو درمانی ناحیه سر و گردن استفاده می کنند.
کسانی که بیماری دیابت دارند.

عوارض ایمپلنت دندان

جراحی ایمپلنت دندان مانند سایر جراحی ها ریسک های مرتبط با جراحی را دارد. از جمله عوارض بعد از ایمپلنت دندان می توان به بیماری های ایمپلنت، احتمال عفونت و تورم، شکست درمان یا از دست رفتن ایمپلنت اشاره کرد که در این مورد نیاز به جایگزینی مجدد است. گرچه ایمپلنت در واقع جای خالی دندان از دست رفته را پر می کند. اما اگر توسط دندانپزشک خوب صورت نگیرد می تواند عواضی مثل درد، تورم و لقی دندان را به همراه داشته باشد.

سوالات متداول ایمپلنت دندان

آیا امکان انجام ایمپلنت برای تمامی افراد وجود دارد؟

در بیشتر موارد، تمامی افرادی که از سلامت کاملی برخوردار هستند می توانند جراحی ایمپلنت را انجام دهند. بیماران بایستی لثه سالم و استخوان های فک قوی داشته باشند تا قادر به تحمل وزن ایمپلنت باشند.

بیماران نیز باید بهداشت دهان و دندان را رعایت و جهت چکاپ به دندانپزشکی مراجعه کنند.

افراد دیابتی، افراد مبتلا به بیماری های قلبی، و یا افرادی که رادیوتراپی در ناحیه سر و گردن انجام می دهند، بایستی پیش از انجام ایمپلنت بیشتر مورد بررسی قرار بگیرند.

آیا تمیز کردن و مسواک زدن دندان ها بعد از ایمپلنت سخت خواهد بود؟

خیر. بلکه مراقبت از ایمپلنت و دندان ها باعث ماندگاری بیشتری ایمپلنت خواهد شد. مراقبت های لازم از سوی دندانپزشک در اختیار بیمار قرار می گیرد. مسواک زدن دندان های اطراف ایمپلنت و خود ایمپلنت مانند مسواک زدن دندان های طبیعی است. حتی در حالت طبیعی نیز مسواک زدن برخی قسمت ها سخت تر از سایر قسمت هاست.

آیا در صورت ابتلا به بیماری لثه باز هم می توان ایمپلنت کرد؟

بله، در صورتی که مراقبت های لازم و بهداشت دهان و دندان رعایت، و جهت چکاپ به دندانپزشکی مراجعه شود، مشکلی از این نظر به وجود نخواهد آمد. حتی کشیدن سیگار هم بر روی سلامت و کیفیت ایمپلنت تاثیر می گذارد. به همین خاطر، افراد سیگاری بعد از جراحی بایستی بیشتر به سلامت دندان هایشان اهمیت دهند.

معمولا کم پیش می آید که ایمپلنت به استخوان فک خوش نخورد. در صورتی که چنین حالتی اتفاق بیفتد، می توان ایمپلنت را به راحتی برداشت تا روند طبیعی بهبود فک طی شود، و سپس ایمپلنت جدیدی جایگزین گردد. در برخی موارد، دندانپزشک با ایجاد پل، ایمپلنت را در ناحیه قرار می دهد که این حالت نیز با موفقیت همراه می باشد.

چه زمانی گرافت (پیوند) استخوان انجام می شود؟

در صورتی که استخوان فک به انداره کافی ضخیم نباشد و یا این که بافت نرمی داشته باشد، گرافت استخوانی نیاز می باشد. چرا که به هنگام جویدن فشار زیادی به فک و استخوان های این ناحیه وارد می شود، و چنان چه ایمپلنت دندان به خوبی در داخل فک ثابت نشده باشد، جراحی با شکست روبرو خواهد شد.

در گرافت استخوان، قسمتی از استخوان فک و یا سایر نواحی مانند مفصل ران برداشته و در فک کاشته می شود. در برخی موارد از استخوان های مصنوعی نیز می توان استفاده کرد.

خلاصه مطلب

می توان گفت درصد موفقیت ایمپلنت بسیار بالاست، با این حال در برخی موارد احتمال دارد که ایمپلنت به خوبی با استخوان جوش نخورد که در چنین شرایطی ایمپلنت برداشته می شود و بعد از پاکسازی استخوان، پروسه درمان چند ماه بعد مجدد آغاز خواهد شد.

 

دکتر ندا هادی

خانم دکتر ندا هادی جراح و دندانپزشک زیبایی در سال 1386 فارغ التحصيل شده اند و در طول دوره تحصيل جزء رتبه هاى برتر دانشگاه بودند. از سال ١٣٨٧ مطب خود را اندازى كردند و پانزده سال سابقه فعالیت در مطب دارند. ایشان همچنین موفق به اخذ تعداد زيادى گواهينامه ( سرتيفيكت) از معتبرترين مراكز دانشگاهى داخل و خارج كشوردر زمينه هاى مختلف دندانپزشكى مثل زيبايى ، پروتز ، ايمپلنت و جراحى لثه شده اند.

2 thoughts on “ایمپلنت دندان چه کاربرد و مزایایی دارد؟

  1. khosro - ژانویه 18, 2020 در 10:21 ق.ظ

    از چه سنی به بعد نمیشه ایمپبنت دندان رو انجام داد ؟

    پاسخ
    • drnedahadi - فوریه 9, 2020 در 6:15 ق.ظ

      سن خاصى ندارد بستگى به بيمارى زمينه اى فرد دارد

      پاسخ

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۱۵ دقیقه
Call Now Button
مسیر یابی با Waze