امتیاز دهید :
درمان دندان درد

درمان دندان درد

درمان دندان درد

حتماٌ برای شما پیش آمده است که در مواقعی دچار دندان درد شده اید اما دسترسی به دندانپزشک نداشته اید. در این گونه موارد بهتر است اگر دارویی مصرف می کنیم یا راه کاری را در پیش می گیریم از آن آگاهی داشته باشیم. ما این نوشته را به منظور ارائه راه کارهای درمان دندان درد و علت های آن گردآوری کرده ایم، تا بتوانیم باورهای درست در این زمینه را به شما نشان دهیم.  همراه ما باشید؛

علت های دندن درد

توجه داشته باشید که جهت درمان درد دندان ابتدا باید علت درد را مشخص کنید، پس در ابتدا به علت های دندان درد اشاره خواهیم کرد.

  • دندان درد ناشی از فشارهای شبانه

خیلی از مواقع دردهای دندانی ناشی از علت های مختلفی می باشد. این علل ها می توانند ناشی از فشارهای شبانه باشند، یعنی وقتی دندان ها را به هم فشار می دهیم دندان ها دچار ترک های ریزی در سطح داخلی شان خواهند شد که با این فشارها احساس درد خواهیم کرد.

  • پوسیدگی دندان

از دیگر علت های دندان درد و می توان گفت عمده ترن آن ها پوسیدگی دندان خواهد بود. هنگام پوسیدگی دندان ها در مرحله اول با تماس شیرینی جات احساس درد می کند و کم کم دندان ها به سرما حساس شده و سپس به گرما حساس می شوند. این امر نشان دهنده این است که پوسیدگی در حال گسترش پیدا کردن بوده و به عصب دندان دست اندازی می کند و ایجاد دردهای پالپی می کند.

  • بیماری لثه

    بیماری های لثه
    بیماری های لثه

همانطور که بیان شد از مهم ترین عوامل دندان درد پوسیدگی ها هستند ولی به غیر از پوسیدگی ها ما خیلی از مواقع دردهای دندانی را در افرادی مشاهده خواهیم کرد که فرد لثه بیماری دارد. یعنی این گروه از افراد به دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و یا استفاده نکردن از مسواک مناسب و نیز عدم استفاده از نخ دندان دچار بیماری های لثه ای خواهند شد. این مشکلات در ابتدا در حد التهاب لثه خواهد بود که به آن ژنژیویت گفته می شود و بعد از آن پیشرفت کرده و بافت های استخوانی زیر لثه را درگیر کرده که این را مرحله پریودونتیت می نامیم.

در این مواقع در بیشتر موارد با تحلیل لثه ها مواجه می شویم. یعنی لثه تحلیل پیدا می کند و به سمت اپیکال (پایین دندان) کشیده می شود و به طبع آن استخوان زیرین نیز تحلیل می یابد. از آنجایی که نباید در بدنمان هیچ استخوان نمایان شده ای داشته باشیم، پس بنابراین هنگامی که لثه تحلیل می رود به دنبال آن استخوان نیز تحلیل خواهد رفت و باعث ایجاد درد های دندانی می شود.

این درد به دلیل این است که ما تنها با سطح مینای دندان (یعنی از قسمتی که دندان با لثه پوشیده شده به بالا) می توانیم به راحتی غذای سرد یا گرم بخوریم و دردی را در محیط دهانمان حس نکنیم. اما وقتی لثه تحلیل می رود قسمتی از ریشه به نام سمنتوم در محیط دهان اکسپوز می شود. این سمنتوم حاوی پایانه های عصبی است، بنا براین فرد ممکن است حتی با دم و بازدم خود دچار درد شود. اصطلاحاً گفته می شود دهانم هوا می کشد!

پس بنابراین توجه به مشکلات لثه ای بسیار حائز اهمیت است، ما در خیلی از موارد مشاهده می کنیم که بیمار دندان های سالمی دارد ولی به دلیل التهاب و بیماری های لثه فرد دچار دندان درد می شود و در خیلی از مواقع دندان خود را از دست می دهد. به دلیل اینکه یکی از مهم ترین المان ها برای حفظ و نگهداری دندان، استخوان و بافت های نگهدارنده اطراف دندان که پریودنشیوم و لثه ها هستند می باشد.

هنگامی که به علت التهاب و بیماری لثه ها از دست می روند، دندان ممکن است سالم باشد ولی باید کشیده شود.

  • دردهای ناشی از ارگان های اطراف دندان

از علت های دیگر دردهای دندانی معمولا دردهای ناشی از ارگان های اطراف دندان که ناشی از ارگان های اطراف دهان مانند درد در گوش و چشم باشد که به دندان درد شبیه است. ما دارای یک عصبی هستیم که از ناحیه گوش وارد حفره دهان می شود که به آن عصب ترژمینال یا عصب سه شاخه گفته می شود، که یکی از این عصب ها به سمت گوش می رود. بنابراین دردهایی در ناحیه گوش می تواند منجر به درد دندان نیز شوند و یا حتی دردهای چشمی نیز به همین صورت باعث دندان درد خواهند شد.

  • دردهای میگرنی

از دیگر عوامل دندان درد میگرن می باشد. افرادی که دچار دردهای کلاستر یا به اصطلاح خوشه ای و سردر های میگرنی هستند، معمولاً بدون پوسیدگی و اختلال در دندان ها، ممکن است دندان درد را تجربه کنند.

دردهای فک پایین ناشی از چه عواملی می باشد؟

دردهای فک پایین در مرحله اول می توانند ناشی از پوسیدگی ها، بعد از آن لثه ها و مورد دیگر که بسیار حائز اهمیت می باشد، مفصل فکی باشند. این مفصل در خیلی از مواقع تحت فشار قرار می گیرد، معمولاً در افرادی که دندان قروچه می کنند یا اصطلاحاً گفته می شود کلنچینگ و یا براکسیسم دارند، یا افرادی که مانند خوانندگان در هنگام آواز خواندن دهانشان را از یک مقداری بیشتر باز می کنند، در اثر باز کردن های بیش از حد نرمال یا در هنگام خمیازه کشیدن ممکن است به این مفصل آسیب بزنند و باعث ایجاد درد شود.

در مواقعی نیز این دردها ناشی از دردهای استرسی هستند. به این صورت که ما در یک فاز از زندگی مان دچار استرس های شدید می شویم و به دلیل فشارهای بیش از حدی که به دندان ها وارد می کنیم این درد را تجربه می کنیم.

در مواردی نیز درد دندان در فک پایین ناشی از عفونت های مغز و استخوان و یا پوکی استخوان و همچنین در موارد بسیار نادر بیماری قلبی می باشد.

به هر حال این امر حائز اهمیت است که جهت درمان، دلیل دندان درد مشخص شود و به همین دلیل ما حتی به بررسی دردهای نوروپاتیک می پردازیم و به دنبال منبع و منشأ درد خواهیم بود.

دکتر ندا هادی، دندانپزشک زیبایی در تهران می باشند. ایشان با استفاده از تجهیزات مدرن و روش های نوین عرصه ی دندانپزشکی آماده ی ارائه ی خدمات به شما عزیزان در زمینه انواع روش های درمان اختلالات دندان می باشد. راه های برقراری ارتباط با ایشان:

شماره های تماس: 02122869840  –  26702787

صفحه اینستاگرام

راه کارهای کاهش درد دندان

همنطور که بیان شد به منظور ارائه راهکار دندان درد در ابتدا باید علت دندان درد تشخیص داده شود. برای مثال اگر علت درد دندان ناشی از عفونت گوش باشد، موردی که تحت درمان قرار می گیرد اختلالات گوش بیمار خواهد بود.

همچنین در مواردی که مفصل فکی بیمار دچار آسیب شده باشد، با استفاده از راهکارهایی فشار از روی مفصل فکی برداشته می شود.

در مواقعی که درد ناشی از پوسیدگی باشد، حتماً باید پوسیدگی دندان درمان شود و مصرف مسکن جهت از بین رفتن درد، پوسیدگی دندان را رفع نمی کند و به صورت بالقوه وجود خواهد داشت. معمولاً اگر پوسیدگی از مینای دندان عبور کند و به عاج دندان برسد، ممکن است عصب دندان را درگیر کند و مجبور خواهیم بود که حتماً دندان را عصب کشی کنیم. بنابراین بررسی منشأ و علت دندان درد امری بسیار مهم می باشد.

ما می توانیم در کنار درمان های اصلی داروهایی به بیماران تجویز کنیم، از قبیل ضد دردهای ضعیفی مانند استامینوفن، ژلوفن ها، نوافن ها و ضد دردهای قوی تر نسبت به روش درمانی که در پیش گرفته ایم. برای مثال در اغلب موارد، دندان درد ناشی از ریشه شکسته شده در محیط دهان است که باعث عفونت خواهد شد، بنابراین در این گونه موارد بعد از خارج کردن ریشه شکسته شده و بسته به نوع جراحی ضد دردهایی را تجویز خواهیم کرد.

اما مسئله ای که خیلی مهم است و معمولاً در محیط های درمانی به آن توجه چندانی نمی شود و یا بیماران خودسرانه به مصرف آن می پردازند، استفاده از آنتی بیوتیک هاست. آنتی بیوتیک ها باید با ملاحظات خیلی خاص و دقیق استفاده شوند، ما معمولاً در درمان های روتین و یا حتی در جراحی ها احتیاج به آنتی بیوتیک ها نداریم. مگر اینکه دندانی عفونت شدید داشته باشد یا درمان وسیع تری مانند سینوس لیفت جهت ایمپلنت انجام دهیم و برای پیشگیری از عود عفونت آنتی بیوتیک تجویز گردد. در غیر این صورت آنتی بیوتیک به خودی خود می تواند باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شود.

همچنین از موارد دیگری که خیلی با ملاحظه باید استفاده شود، مصرف کورتون هاست، از قبیل دگزامتازون، بتامتازون و انواع کورتون ها. این کورتون ها تنها در مواقع خاصی که نیاز به استفاده بود توسط پزشک توصیه می شوند.

نتیجه گیری

بنابراین ما در ابتدای امر به علت یابی دندان درد می پردازیم و بعد از بررسی علت درد به سراغ راهکارهای درمانی خواهیم رفت. این درمان ها از یک سری درمان های خفیف تر تا درمان های قوی تر پیش خواهد رفت که در خیلی از مواقعی که عفونت در لثه و دندان مشاهده می شود و این عفونت درحال پیشرفت است و نیز باعث تورم در صورت و تب می شود، می توان قبل از اینکه موجب مشکلات جدی تری مانند انسداد راه های تنفس فرد شود، از آنتی بیوتیک ها طبق دستور دندانپزشک متخصص استفاده کرد.

دکتر ندا هادی

خانم دکتر ندا هادی جراح و دندانپزشک زیبایی در سال 1386 فارغ التحصيل شده اند و در طول دوره تحصيل جزء رتبه هاى برتر دانشگاه بودند. از سال ١٣٨٧ مطب خود را اندازى كردند و پانزده سال سابقه فعالیت در مطب دارند. ایشان همچنین موفق به اخذ تعداد زيادى گواهينامه ( سرتيفيكت) از معتبرترين مراكز دانشگاهى داخل و خارج كشوردر زمينه هاى مختلف دندانپزشكى مثل زيبايى ، پروتز ، ايمپلنت و جراحى لثه شده اند.

2 دیدگاه در “درمان دندان درد

  1. زینب - سپتامبر 17, 2020 در 8:36 ق.ظ

    مصرف قرص های مسکن موقتی کار خوبیه ضرری نداره؟ مثل ایبوبروفن یا ژلوفن یا حتی اسپری های بی حس کننده

    پاسخ
    • drnedahadi - سپتامبر 19, 2020 در 6:00 ق.ظ

      مصرف قرص به ميزان محدود ايرادى ندارد ولى عا مل درد بايد از بين برود

      پاسخ

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه
Call Now Button
مسیر یابی با Waze