پروتزهای دندانی
هر شی مصنوعی که داخل بدن انسان تعبیه می شود پروتز نام دارد. این پروتز می تواند پروتزهای پا و یا پروتزهای دندانی باشد. به طور کلی پروتزهای دندانی به دو دسته تقسیم می شود: پروتزهای ثابت و پروتزهای متحرک که معمولا دندانپزشک یا دندانپزشک زیبایی بسته به شرایط خود بیمار یا شرایط دهان و دندان بیمار از این پروتزها استفاده می کنند.
پروتزهای متحرک
این نوع پروتزها شامل دندان های مصنوعی و دندان های متحرک و تکه ای هستند و معمولا در افرادی استفاده می شود که تمام یا بخشی از دندان های خود را در اثر عواملی از دست داده اند اما امروزه با پیدایش ایمپلنت دندان این نوع پروتز رواج کمتری پیدا کرده.
پروتزهای ثابت
انواع پروتزهای ثابت پروتزهای هستند که معمولا روی دندان ها قرار می گیرد مانند انواع روکش ها، پروتزهای زیبایی شامل لمینت ها و کامپوزیت که در جهت زیبایی بیماران انجام می شود.
پروتزهای دیگری هم وجود دارند به نام پروتزهای ماگزیلوفیشیال. این نوع پروتز در شرایط که بیماران بر اثر ضربه یا تومور بخشی از صورت یا بینی و گوش خود را از دست داده اند. همچنین از این پروتز جهت بازسازی نواحی از صورت یا داخل دهان بیمار که از بین رفته است استفاده می شود.
هر شی مصنوعی که داخل بدن انسان تعبیه می شود پروتز نام دارد. این پروتز می تواند پروتزهای پا و یا پروتزهای دندانی باشد.
برای مشاوره و تعیین وقت قبلی از دکتر ندا هادی دندانپزشک زیبایی و ترمیمی، با شماره های زیر و پیج اینستاگرام ارتباط برقرار کنید. شماره های تماس : 021 22869840 – 021 26702787
چه دندان هایی نیاز به پروتز و روکش دارند؟
اصولا از پروتز برای دوام بیشتر دندان استفاده می شود. دندان هایی که معمولا عمل عصب کشی و درمان ریشه دندان در آنها انجام می شود به دلیل ضعیف بودن ساختار آنها باید روکش گذاشته شود. این روکش باعث محافظت ماده ترمیمی و دوام بیشتر دندان می شود به بیان دیگر درمان با پروتز کامل تر می شود. اگر عصب کشی جهت رفع پوسیدگی سطحی دندان باشد معمولا به روکش نیازی ندارد زیرا روکش هم باعث سایش دندان و ترمیم انجام شده توسط پزشک می شود، اما گاهی پوسیدگی به قدری شدت می یابد که باعث می شود ساختار زیادی از دندان از بین برود در این صورت جهت دوام بیشتر دندان باید از روکش استفاده شود.
انواع روکش ها
به طور کلی سه نوع روکش وجود دارد. همه روکش ها درمان های مناسبی هستند و از نظر استحکام همگی مقاوم هستند. اما بسته به موقعیت دندان و شرایط بیمار می توان از هریک از روکش ها استفاده کرد.
- روکش های تمام فلزی : تراش دندان در روکش های فلزی نسبت به روکش های سرامیک و متال سرامیک کمتر انجام می شود اما در بحث زیبایی از دو روکش سرامیکی نام برده شده ضعیف تر می باشد. اما روکش فلزی از نظر بیمار مناسب نیست و درمان فراگیری نیست . از این روکش معمولا در دندان های خلفی استفاده می شود که زیاد دید نداشته باشد.
- روکش های متال سرامیک که بیس و پایه فلز دارد و روی آن جهت زیبایی لایه ای از جنس چینی قرار گرفته
- روکش های تمام سرامیک : در اثر شرایطی اینچینی بر روی روکش ها لب پریدگی ایجاد شود اما روکش های فلزی این مشکلات را ندارد. روکش های تمام سرامیک به دلیل اینکه بیس فلزی ندارند تطابق رنگ بهتری با دندان های دیگر می تواند داشته باشد و از لحاظ زیبایی در دندان های قدامی بالا و پایین بهتر است استفاده شود.
سن مناسب جهت استفاده از پروتزهای دندان
در سنین پایین تر بعد از اتمام دوره رشد با توجه به حرکات و رشد دندان و فک ممکن است طوق روکش ها مشخص شود پس درمان روکش برای افراد در سن پایین درمان نهایی نیست. بنابراین بهتر است پروتزهای دندانی برای خانم ها در سن 17 سالگی و آقایان در سن 18 سالگی انجام شود .