عفونت بعد از ایمپلنت دندان و درمان آن
عفونت بعد از ایمپلنت دندان یکی از مشکلات جدی است که میتواند بر موفقیت این روش تأثیر بگذارد. این عفونت معمولاً ناشی از ورود باکتریها به ناحیه جراحی و ایجاد التهاب و تورم است. علائم عفونت شامل درد شدید، تورم، قرمزی، و ترشح چرکی است. پیشگیری از عفونت با رعایت بهداشت دهان و دندان، استفاده از آنتیبیوتیکها به توصیه پزشک، و پیگیری مراقبتهای پس از عمل امکانپذیر است. مراجعه سریع به پزشک در صورت بروز علائم حیاتی است.
علت عفونت بعد از اینپلنت
عفونت بعد از ایمپلنت دندان به دلیل ورود باکتری به محل کاشت عفونت ایجاد میشود. این اتفاق ممکن است قبل از جراحی، هنگام جراحی و یا بعد از جراحی رخ دهد.
عمدهترین دلایل عفونت بعد از ایمپلنت عبارتند از:
✅ ورود باکتریها به ناحیهی جراحی هنگام کاشت ایمپلنت
✅ قرار گرفتن چند ایمپلنت در فاصلهی نزدیک و کنار یگدیگر که باعث میشود بهداشت دهان و دندان به خوبی انجام نشود.
✅ زاویه بندی نامناسب ایمپلنت در استخوان فک که میتواند محیط مناسبی را برای رشد باکتریها فراهم کند.
✅ ضعیف بودن استخوانها و عدم پشتیبانی از ایمپلنت
✅ ایجاد ترکهای ریز در استخوان هنگام کاشت ایمپلنت که میتواند محیط رشد میکروارگانیسم ها را فراهم کند.
✅ ابتلا به بیماریهای لثه در گذشته و یا در حال حاضر
عوامل موثر بر روی بروز عفونت بعد از ایمپلنت
👈🏻 بهداشت ضعیف دندان
👈🏻 بیماریهای لثه مانند پریودنتیت
👈🏻 سیگار کشیدن
👈🏻 ضربه و یا آسیب به دهان
👈🏻 دیابت
👈🏻 بیتجربه بودن دندانپزشک
علائم عفونت بعد از ایمپلنت
علائم و نشانه های این عارضه عبارتند از:
- درد (معمولاُ به صورت درد شدید که شدت آن به مرور بدتر میشود)
- تورم در ناحیهی ایمپلنت
- کبودی و تغییر رنگ بافت اطراف ایمپلنت
- ترشحات چرکی از محل کاشت ایمپلنت
- بو و طعم بد در دهان (طعم فلز)
- شل شدن ایمپلنت
- خونریزی از اطراف محل کاشت ایمپلنت
تشخیص عفونت بعد از ایمپلنت
یکی از مشکلات اصلی در تشخیص عفونت بعد از ایمپلنت این است که ممکن است هیچ گونه دردی را ایجاد نکند یا درد ایجاد شده با درد پس از جراحی اشتباه گرفته شود، بنابراین بسیاری از بیماران نسبت به این عارضه بی اطلاع هستند. به همین دلیل توصیه میشود پس از پایان ایمپلنت کردن دندان، به صورت منظم معاینات دورهای را انجام دهید تا هرگونه علامت مشکوک توسط دندانپزشک مورد بررسی قرار بگیرد.
دندانپزشک ممکن است با معاینهی بافتهای اطراف ایمپلنت میزان عفونت و التهاب ایجاد شده را مورد بررسی قرار دهد. اما برای تشخیص دقیق عفونت بعد از ایمپلنت از روش عکسبرداری استفاده میشود.
درمان عفونت بعد از ایمپلنت
با توجه به میزان عفونت، نوع عفونت و سایر شرایط ممکن است یکی از درمانهای زیر برای عفونت بعد از ایمپلنت به کار برده شود:
✳️ اگر میزان از دست دادن استخوان اطراف بافت ایمپلنت بین 2 تا 4 میلیمتر باشد، دندانپزشک ابتدا با ابزار دندانپزشکی بافت عفونی اطراف ایمپلنت را به طور کامل تمیز میکند و سپس ناحیه را ضدعفونی مینماید. در نهایت داروهای آنتی بیوتیک برای پیشگیری از عفونت مجدد تجویز میشود.
✳️ در عفونتهای شدید که میزان بافت استخوانی بیشتری از بین رفته است لازم است از روش جراحی برای تمیز کردن بافت عفونی اطراف ایمپلنت استفاده شود. سپس ناحیه ضدعفونی خواهد شد و در انتها داروهای آنتی بیوتیک تجویز میشود.
✳️ در مواردی که عفونت پیشرفته باشد، منجر به تحلیل استخوان شده باشد و پایههای ایمپلنت شل شده باشد، درمان بسیار سخت خواهد بود. در مواردی لازم است ایمپلنت برداشته شود و پس از درمان عفونت اقدام به کاشت ایمپلنت جدید کرد. گاهی اوقات پیش از کاشت ایمپلنت جدید لازم است پیوند استخوان و یا پیوند بافت نرم صورت بگیرد.
به طور کلی هرچقدر زمان تشخیص عفونت زودتر باشد، درمان با موفقیت بیشتری همراه خواهد بود.
عوارض عفونت بعد از ایمپلنت
در صورتی که عفونت بعد از ایمپلنت به سرعت تشخیص داده نشود و تحت درمان قرار نگیرد میتواند منجر به عوارض متعدد شود که برخی از شایعترین آنها عبارتند از:
⚠️ آسیب شدید به لثه
⚠️ تحلیل استخوان فک
⚠️ آسیب به دندانهای مجاور
⚠️ شکست ایمپلنت دندان
پیشگیری از عفونت بعد از ایمپلنت
✅ روزانه دو مرتبه سواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید.
✅ استفاده از دهانشویههای آنتی باکتریال میتواند به حذف باکتریهایی که منجر به عفونت میشود کمک کند. شستشوی دهان با محلول آب ولرم همراه با نمک در روزهای اولیه پس از جراحی توصیه میشود.
✅ از مصرف هرگونه محصولات حاوی تنباکو مانند سیگار و قلیان خودداری نمائید.
✅ آنتی بیوتیکهایی که پیش از جراحی و پس از جراحی برای شما تجویز شده است را به طور کامل مصرف کنید.
✅ تمام دستورالعملهای بعد از جراحی مانند مصرف غذاهای نرم، رعایت بهداشت دهان و دندان و خودداری از فعالیتهای سنگین تا زمان بهبود را به خوبی رعایت کنید.
✅ به طور منظم به دندانپزشک مراجعه نمائید تا هرگونه عفونت در مراحل اولیه مورد بررسی و درمان قرار بگیرد.
سوالات متداول عفونت بعد از ایمپلنت
خیر، عفونت یکی از عوارض نادر پس از ایمپلنت دندان است. بر اساس مطالعات انجام شده میزان بروز عفونت بعد از ایمپلنت حدود 4 الی 10 درصد است که در اغلب موارد با درمانهای آنتی بیوتیک قابل کنترل و درمان است.
عفونت بعد از ایمپلنت یک مشکل جدی است که اگر درمان مناسبی برای آن انجام نشود ممکن است باعث شکست درمان شود. اولین مرحلهی درمان، مصرف داروهای آنتی بیوتیک به صورت خوراکی، تزریقی و یا موضعی است اما در برخی موارد ممکن است این روشها موثر نباشند و چارهای جز برداشتن ایمپلنت نخواهد بود.
در نهایت…
در اکثر موارد کاشت ایمپلنت دندان بدون هیچ گونه عارضهای با موفقیت انجام میشود. اما در موارد اندک ممکن است مشکلاتی مانند عفونت بعد از ایمپلنت منجر به تاخیر و یا حتی شکست روند درمان شوند. در این مقاله به دلایل، علائم،عوارض، تشخصص، درمان و پیشگیری از عفونت بعد از ایمپلنت اشاره کردیم.
در نهایت توصیه میشود برای اینکه احتمال بروز عفونت بعد از ایمپلنت کاهش بیابد یک دندانپزشک باتجربه را انتخاب کنید.