ورم بعد از ایمپلنت و درمان آن
ورم بعد از ایمپلنت یکی از عوارضی است که اکثر بیماران پس از جراحی با آن مواجه میشوند. تورم میتواند تا چند روز ادامه داشته باشد و گاهی ممکن است منجر به بروز ناراحتی برای بیماران شود.
در واقع این ورم ناشی از تحریک بافتها و پاسخ سیستم ایمنی به جایگذاری ایمپلنت است و اغلب با مقداری درد و ناراحتی همراه است. ورم معمولاً پس از چند روز و با رعایت توصیههای پزشک، مانند استفاده از کمپرس سرد و مصرف داروهای تجویز شده، بهبود مییابد.
در ادامهی این مقاله در مورد علت، علائم و درمان ورم بعد از ایمپلنت توضیحاتی را ارائه خواهیم کرد.
علت ورم بعد از ایمپلنت
ورم بعد از ایمپلنت دندان به علت واکنش طبیعی بدن به جراحی و قرار دادن یک جسم خارجی در بافت لثه و استخوان فک ایجاد میشود. هنگام انجام جراحی، بافتهای لثه و استخوان فک تحت تأثیر قرار میگیرند که این موضوع باعث تحریک سیستم ایمنی بدن میشود. در واقع تجمع مایعات و سلولها باعث ایجاد ورم در ناحیه اطراف ایمپلنت میشود و ورم معمولاً در عرض چند روز به حداکثر میرسد و سپس به تدریج کاهش مییابد.
ورم بخش طبیعی از روند بهبود پس از ایمپلنت است است و نباید منجر به نگرانی بیمار شود.
نشانههای ورم بعد از ایمپلنت
علائم ورم بعد از ایمپلنت در همهی افراد یکسان نیست. به طور کلی نشانههای متداولی که اغلب بیماران با آن روبرو میشوند عبارت است از:
- تورم و کبودی اطراف دهان و فک
- تورم و کبودی اطراف گونهها
- تورم و کبودی اطراف چشمها
به طور کلی میزان بروز تورم و محدودهای از صورت که پس از ایمپلنت دچار ورم و کبودی میشود در افراد مختلف متفاوت است. برخی از بیماران بیشتر از سایرین دچار ورم میشوند و تورم بخشهای زیادی از صورت را میپوشاند.
در ادامه به طور کامل در مورد نشانه های ورم توضیح خواهیم داد.
تورم در ناحیه جراحی
این تورم ممکن است در لثهها، گونهها و حتی زیر چشمها دیده شود، به ویژه در روزهای اول پس از جراحی.
قرمزی و حساسیت
ناحیه متورم ممکن است قرمز و حساس به لمس باشد و همچنین فرد در آن ناحیه احساس گرما داشته باشد.
درد
درد معمولاً در محل جراحی احساس شده و با شدتهای مختلف همراه است که البته این درد اغلب با ورم همراه است.
سفتی یا احساس فشار
برخی افراد ممکن است احساس سفتی یا فشار در ناحیه متورم داشته باشند که ناشی از تجمع مایعات است.
مدت زمان بهبود ورم بعد از یمپلنت
میزان بروز ورم طی روز اول، دوم و سوم پس از ایمپلنت به مرور افزایش پیدا میکند. در روز سوم میزان ورم در شدیدترین حالت خود قرار دارد اما بعد از روز سوم به تدریج کاهش مییابد.
ورم در طی هفتهی اول پس از ایمپلنت یکی از عوارض طبیعی بعد از ایمپلنت بوده اما در صورتی که مدت بیشتری طول بکشد و یا شدت آن چشمگیر باشد، لازم است توسط جراح تحت معاینه قرار بگیرید.
در برخی موارد ورم پس از ایمپلنت میتواند نشانهی عفونت بعد از جراحی و یا آلرژی نسبت به مواد به کار رفته در ایمپلنت باشد، به همین دلیل اگر حس میکنید میزان ورم بیش از حد است حتما باید توسط جراح معاینه شوید تا درمانهای مناسب در اولین فرصت انجام شود.
روشهای کاهش ورم بعد از ایمپلنت
هیچ روشی برای درمان کامل ورم بعد از ایمپلنت وجود ندارد اما روشهایی وجود دارد که برای کاهش میزان تورم میتوانند مفید واقع شوند. در ادامه به برخی از روشهای کاهش ورم بعد از ایمپلنت اشاره مینماییم:
مصرف دارو
داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن علاوه بر کاهش میزان درد و ناراحتی میتوانند در کاهش ورم بعد از ایمپلنت نیز تاثیر مثبتی داشته باشند.
مصرف داروهای آنتی بیوتیک نیز در کاهش احتمال بروز عفونت و جلوگیری از افزایش میزان تورم میتواند مفید باشد.
کمپرس یخ
یکی از روشهای موثر برای کاهش ورم بعد از ایمپلنت، استفاده از کیسه یخ روی گونه است (در سمتی است که جراحی ایمپلنت انجام شده است.)
کیسه یخ را در یک پارچهی تمیز قرار دهید و آن را روی گونه قرار دهید. بعد از حدود 15 الی 20 دقیقه کیسهی یخ را بردارید. این عمل را میتوانید هر چند ساعت یک بار در طی 48 ساعت اول بعد از جراحی انجام دهید.
بررسیها نشان میدهد استفاده از کیسه یخ روی گونه میتواند میزان بروز ورم بعد از ایمپلنت را تا مقدار زیادی کاهش دهد.
استراحت کامل
به تمام بیماران توصیه میشود برای چند روز به طور کامل استراحت کنید، استراحت میتواند در فرآیند بهبود زخمها و کاهش تورم موثر باشد. همچنین هنگام خوابیدن سر خود را کمی بالاتر قرار دهید تا شدت ورم بعد از ایمپلنت کاهش پیدا کند.
مابقی مواردی که به کاهش ورم کمک می کند عبارتند از:
- آب فراوان بنوشید.
- هر روز حداقل چهار مرتبه دهان خود را با آب نمک رقیق بشویید. پس از هر وعدهی غذایی نیز از محلول آب نمک برای ضدعفونی کردن دهان خود استفاده کنید.
- از انجام ورزشهای شدید خودداری نمایید.
سوالات متداول ورم بعد از ایمپلنت
در صورتی که همراه ورم با علائمی مانند درد شدید، تب و ناراحتی مواجه شدید و همچنین در مواقعی که به مرور زمان میزان ورم کاهش پیدا نکرد برای بررسیهای بیشتر باید با جراح خود تماس بگیرید.
پاسخ به این سوال کمی پیچیده است. ورم بعد از ایمپلنت دندان معمولاُ نشانهای از روند بهبود است اما در صورتی که میزان تورم بعد از هفتهی اول التیام نیابد و شدت آن افزایش پیدا کند میتواند نشانهای از عفونت باشد و باید به سرعت تحت بررسی و درمان قرار بگیرد.
در نهایت…
هر جراحی با عوارض و خطراتی همراه است. ورم و التهاب یکی از عوارض بعد از جراحی ایمپلنت دندان است که برای تعداد زیادی از بیماران ایجاد میشود. میزان تورم بعد از ایمپلنت معمولاُ بعد از سه روز به تدریج کاهش مییابد. در صورتی که شدت ورم افزایش پیدا کرد و یا بیش از یک هفته باقی ماند برای بررسیهای بیشتر باید به جراح مراجعه کنید.